Hurrá, röpködnek végre a mínuszok!!!

Ki gondolná, hogy akad valaki, aki örül a mínusz 10-15 C-nak!? Pedig így volt nálunk BOZÓKY PINCÉSZETBEN ezen a hétvégén, hiszen JÉGBOR szüretre készültünk. Ám az utóbbi években november-december hónapokban még hétágra sütött a nap, s nem volt ritka a + 15-20 fok sem. Márpedig a jégbornak való szőlő leszüreteléséhez tartósan -7 fok alatti hőmérséklet szükségeltetik. Most végre rendesen összejött! A zúzmarás hajnalon kissé fázósan, de annál nagyobb lelkesedéssel indultunk neki a szőlőhegynek. Hogy a jókedv és a fűtőenergia is kitartson, gondoskodtunk a testet-lelket melengető jófajta borpárlatról, forralt borról, teáról.
Pirosodott az orr és az orcák, dermedtek az ujjak, hiába, nagyon hideg volt!
Jégborhoz a szőlőt fagyott állapotban szüretelik és még fagyott állapotában ki is préselik. A folyamat lényege, hogy a víz egy része a présben jég formájában visszamarad, a többi alkotóelem - cukor, sav, íz- illat- és aromaanyagok - a mustban koncentrálódnak.
A bogyóból így kinyert - viszonylag kevés - léből az erjedés után hihetetlen gyümölcsös, must illatú és zamatos borkülönlegesség készül.
Értékesítésére várhatóan jövő év közepe táján kerül sor. Érdemes lesz odafigyelni, mivel a csekély palackszám miatt sajnos most sem jut majd mindenkinek belőle!

Valóban gyorsan el is fogyott!! És, hogy mikor lesz legközelebb???........
















 
Copyright by Bozóky Bt.
posta Home MagyarEnglish